I forbindelse med deltagelsen på VTM 2017 kan man hos Scanditools møde både Henrik Enselmann, der vil forklare lidt om specialværktøj og de optimeringsmuligheder som findes heraf, og Søren Risager Nielsen, der primært vil beskæftige sig med at fremvise en 20 Watt lasergraveringsmaskine, der kan anskaffes for under 100.000 kroner.
"Henrik Enselmann" har mere end 30 års erfaring inden for værktøjsfremstilling og helt unik på sit område," siger Søren Risager Nielsen, der har valgt at bryde værktøjetsproduktionen lidt, ved at tage den 20 Watt lasergraveringsmaskine med på standen:
Maskinen er en lille fiks sag, som kun er i én enkelt enhed, men alligevel, grundet låger, har mulighed fra at gravere på store emner, alt hvad den kræver af plads er 80 gange 35 gange 50 centimeter) og, dens egenvægt er på knap 80 kilogram," fortæller Søren Risager Nielsen, og fortsætter:
"Grunden til at vi har valgt at tage en lasergraveringsmaskine med i vort program er, at der i mange år har siddet ganske få på markedet, som tilbyder maskiner,til meget højere priser.
Mange af de eksisterende maskiner er baseret på gammel seriel teknologi og store eksterne enheder, som er bygget op med markant fordyrende industrielle PC´ere," fortæller Søren Risager Nielsen.
Han er selv udlært elektronikmekaniker i 1990’erne og har frem til sin tid i Scanditools udført IT support på CNC og industrielle anlæg.
"Vi tilbyder en komplet løsning, hvor det eneste som kræves er et bord til at stille enheden, og et 230 Volt-stikkontakt med jord. Systemet fra os leveres med bærbar PC, forudinstalleret, maskinen kalibreres og testes, og så undervises der i brugen heraf. Vi har valgt denne løsning, fordi vi så ved, at alt virker."
"Når man bestiller sådan maskine fra os, er der ganske få valg, som hvilken optik man ønsker på sin laser, og dette afspejler selvfølgelig smidigheden af materialets tykkelse som man vil gravere i," siger Søren Risager Nielsen.
100 gang 100 millimeter giver mulighed for at gravere op til 240 millimeter høje emner. Hvis man ønsker et større område på 200 gange 200 milllimeter kan materialet kun være 85 millimeter i højden, påpeger Søren Risager Nielsen, og oplyser videre, at maskinen har en laser-levetid på mere end 100.000 timer, og et strømforbrug på omtrent 0,5 kilowatt/timen.
Maskinen fås også i en 30 Watt-udgave, og som ekstra tilbehør fås blanddt andet roterings-enhed, til at kunne gravere ”rundt om” emner. Mindste linjebredde er 0,02 millimeter, og mindste karakter er 0,15 gange 0,15 millimeter.
Gentagelsespræcisionen er +/- 0,01 millimeter. Og maskinen kan ligeledes gravere med ren vektor-grafik.
Har man brug for at lasergravere på andre overflader, lodret eller noget helt tredje, findes også en mobil mulighed, opfordrer Søren Risager Nielsen, der står klar på firmaets stand i Hal A i Odense i hele messeperioden sammen med Henrik Enselmann.
Af John Nybjerg, Teknovation.